Eğitim Birimi
24 Eylül 2019

5.1) Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi

Genel olarak eğitim ihtiyaçları aşağıya çıkarılan faaliyetlerle belirlenmektedir:

  1. Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği ile Acil Hekimliği Sertifika Programı Uygulama Yönergesine göre yapılacak olan Hizmet İçi Eğitimler,
  2. Başhekimlikte uygulanan anketlerin değerlendirilmesi sonucunda alınan bilgiler,
  3. Mevzuat değişikliği ve bilimsel gelişmeler sonucu ortaya çıkan genel ihtiyaçlar,
  4. Yeni göreve başlayan personel için uyum eğitimi,
  5. 112 Kalite Standartları Kapsamında çalışanların alması gereken aşağıda belirtilen eğitimler ile çalışanların görüşleri, istek, şikâyet ve teşekkür formu ile veya olay bildirim formu ile bildirilip Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesi ve Hasta Güvenliği Komitesince belirlenen gerekli eğitimler,
  6. Diğer (talep ve ihtiyaca yönelik tespit edilen) eğitimler.

5.2) Eğitim Programlarının Planlanması;

Yıllık Eğitim Planı Eğitim Komitesi tarafından Aralık ayı içerisinde hazırlanır ve Başhekimliğe onaya sunulur. Onaylana plan tüm personele internet/yazılı ortamda duyurulur.

Yıllık Eğitim Planıdışında yapılması gereken eğitimler için ilgili birim tarafından İl Ambulans Servisi Başhekimliğine plansız eğitim talebi yapılır. Talep edilen eğitimler Eğitim Komitesi tarafından planlanıp Başhekimliğe bildirilerek, eğitimler daha sonra personele internet/yazılı ortamda duyurulur. Talep değerlendirilerek plansız eğitim programı düzenlenir.

5.3)  Yıllık Eğitim Planına Uygun Olarak Katılımcı Listesinin Hazırlanması;

Yıllık Eğitim Planına göre eğitim tarihinden bir hafta önce Eğitim Birimi/İnsan Kaynakları tarafından katılımcı listesi hazırlanır, Katılımcı listesinde adı geçen kişiler için Makam Onayı alınır ve bu kişiler üst yazı ile davet edilerek eğitime katılımı sağlanır.   

5.4) Adaptasyon Eğitimleri

a) Yeni atanan personele, İl Ambulans Servisi’nin sunduğu hizmetler ve işleyişi hakkında bilgi verilir.

b) Yeni atanan tüm personele İl Ambulans Servisi Başhekimliği sorumluluğunda hizmetin nasıl sunulduğu, 112 çağrı merkezindeki araç-gereç ve malzemenin nasıl kullanıldığı, ambulans yönlendirme, nöbet sırasında uyulması gereken kurallar, ambulans araç-gereçlerinin kullanımı ve düzeni, beklenmedik durumlarda yapılacaklar, hasta hakları, çalışan güvenliği, enfeksiyon önlemleri, personelin görev ve sorumlulukları, uygulanmakta olan kalite hedefleri ve uygulamaları, Acil Sağlık Otomasyon Sistemine (ASOS)  kullanımı ve genel işleyiş konularında eğitim verilir. Verilen eğitim konularını içeren Uyum Eğitim Rehberi Eğitim Komitesi tarafından hazırlanır

c) Yeni atanan personel, uyum eğitimi kapsamında KKM/İstasyon Kalite Birim Sorumlusu tarafından birimin işleyişi hakkında bilgilendirilir. Bu kapsamda daha sonra istasyonda en az 2 adet (personelin ihtiyacına binaen bu sayı başhekimliğin bilgisi dâhilinde artırılabilir) refakat nöbeti yazılır ve o günün nöbetçi personeli ile vakaya çıkar. Ambulansta hastaya müdahale şeklini ve düzenini uygulamalı olarak öğrenir. Daha sonra normal nöbete başlar.

 d) Geçici görevlendirmelerde hizmet verilecek bölüm ile ilgili çalışma düzeni hakkında personele ilgili Birim Sorumlusu tarafından bilgi verilir.

c) Memuriyete yeni başlayan personellerin Sağlık Müdürlüğü’nce yapılan aday memur eğitimine katılımı sağlanır

5.5) Eğitimlerin Değerlendirilmesi

a) Her eğitimin sonunda katılımcıların memnuniyet oranını ölçmeye yönelik Eğitim Memnuniyet Anketi uygulanır.

b) Hizmetİçi Eğitimlerde Ön Test ve Son Test uygulaması yapılır.

c) Eğitim sonunda başarı ve memnuniyet durumunu ve eğitim hakkında düşünce ve kanaatlerini içeren Eğitim Sonu Değerlendirme Raporu, Eğitim Birimi tarafından düzenlenir, Başhekimliğe sunulur.

5.6) Eğitim Kayıtlarının Tutulması ve Saklanması

Eğitimlere ilgili tüm kayıtlar, Eğitim Birimince Acil Sağlık Otomasyon Sistemine (ASOS) girişler yapılır ve kayıt altına alınır.